Knalfeest

Het Glazen Huis staat in Leeuwarden en we schrijven dag 4. De actie Serious Request 2013 (SR13) is in volle gang. Drukte op het Wilhelminaplein bij de drie dj’s die zes dagen lang non-stop radio maken. Ze draaien op verzoek en tegen betaling plaatjes, nemen gulle giften in ontvangst en maken er met vele Leeuwarders en ander toegestroomd volk een feest van. In de terugblikken naar voorgaande edities komen hoge bedragen voorbij, met als topper ruim 12 miljoen euro vorig jaar in Enschede. Ook zo nieuwsgierig?

Al maanden is Leeuwarden en in het verlengde daarvan Friesland, bezig met SR13. ‘Mogen we dit bedrag afronden naar boven’, is de vraag van menig winkelbediende. ‘Wilt u een T-shirt, een varkentje, een cupcake, een stukje betaald hardlopen voor het goede doel?’ Dat moet een monsterlijk hoog bedrag gaan opleveren overmorgen. Let’s clean this shit up! Ik sta er meer dan vierkant achter. En toch!

Er is een vraag die telkens weer even oppopt: hoeveel geven we dit jaar in Nederland uit aan vuurwerk? Standaard, een week na afloop van 3FM Serious Request raak ik in verwarring door het vuurwerkbedrag dat op het nieuws wordt gemeld. Vorig jaar was het 70 miljoen.

Het contrast is zo groot!! Euro’s die met alle mogelijke moeite en acties worden opgehaald, cheques die met trots zijn gepresenteerd, gejuich om een bedrag dat wéér hoger is dan het jaar ervoor en dat wordt gebruikt om een stille ramp ver weg te bestrijden. Tegenover een ogenschijnlijk achteloos ontstaan megabedrag dat aan vuurwerk wordt besteed.

Toegegeven, ik houd niet van vuurwerk en wél van actievoeren voor een goed doel. Tegelijk kan ik me voorstellen dat het supertof is om te sparen voor vuurwerk en aan het einde van het jaar lekker te knallen. Daarom heb ik een voorstel: als nu iedereen die vuurwerk koopt 1 of 2 stuks minder doet en voor het uitgespaarde bedrag een nummer bij 3FM aanvraagt.

Kunnen we nú alvast lekker knallen op het Zaailand. Bouwen we met z’n allen een nog groter feest en valt het eindbedrag voor SR13 met zéker 15 miljoen hoger uit. Ik suggereer Tsunami. Knalfeest gegarandeerd!

Dit bericht is geplaatst in Blogberichten. Bookmark de permalink.